Na de geboorte

Eens jullie baby geboren is, begint het avontuur pas echt  ;-)

Nu de ligduur op materniteit steeds korter wordt,  is het belangrijk om ook na thuiskomst een vertrouwd aanspreekpunt en medische opvolging te hebben. Daarom is het aangewezen om reeds in de zwangerschap contact op te nemen met een vroedvrouw, zodoende dat die opvolging verzekerd is.

Ik engageer mij ertoe om binnen de 24 uur langs te komen als jullie het ziekenhuis verlaten vóór jullie kindje 72 uur oud is.

Tijdens de eerste dagen doe ik veel medische observaties (controle baarmoeder, bloedverlies, bloeddruk bij mama – controle gewicht, huidskleur, navel van de baby, …). Indien de screening van aangeboren metabole aandoeningen (=hielprik) nog niet is uitgevoerd in het ziekenhuis kan ik deze thuis doen… dicht bij mama lijken baby’s het vaak niet eens erg te vinden.

Ik neem graag mijn tijd voor een degelijke begeleiding van de borstvoeding, want goed begonnen is half gewonnen. Het kan die eerste periode nogal een zoektocht zijn om een aangename houding te vinden en balans tussen vraag en aanbod te krijgen. Samen zorgen we ervoor dat het lukt op een manier waar jij je goed bij voelt. Uiteraard kan je ook op mijn volledige inzet rekenen als je kiest voor flesvoeding!

Vanaf thuiskomst tot jullie baby een jaar is, kunnen jullie me op elk moment contacteren. Indien ik bezig ben, laat je maar een berichtje achter en ik bel je zo gauw mogelijk terug.


Weet je dat je altijd bij mij terechtkunt voor een borstkolf indien nodig? De eerste 2 weken is steeds gratis, zodat jullie tijd hebben om zelf een geschikte kolf te vinden. Vanaf week 3 bedraagt de startvergoeding 10 euro en stijgt met 1 euro per dag.


We staan ook stil bij hoe je je voelt bij deze grote levensgebeurtenis. Omdat ik in de praktijk zag dat sommige mama’s het moeilijk hadden bij het nieuwe moederschap heb ik in 2018 de opleiding als Postpartum consulente  o.l.v. Lieve Van Weddingen voltooid. Dit geeft mij handvaten, die ik in de opleiding vroedkunde miste, om jonge moeders te ondersteunen in deze soms overweldigende periode.

Vroedvrouw Leila - Na de geboorte

Elke mama heeft recht op elke dag een bezoek door de vroedvrouw tot dag 5. Van dag 6 tot een jaar na de geboorte nog eens 7 bezoeken en mogelijk 3 extra bezoeken mits  motivatie door de vroedvrouw. Indien nodig kunnen er op doktersvoorschrift onbeperkt beurten worden aangevraagd.

Ik ben geconventioneerd en werk met derdebetalersregeling. Dit wil zeggen dat ik enkel een klevertje van uw mutualiteit nodig heb om de betaling van de prenatale en postnatale zorgen met uw mutualiteit te kunnen regelen.

Ik vraag eenmalig 20 euro voor de opstart van het dossier en 7/7 beschikbaarheid  tot jullie baby één jaar is. Aarzel niet om het te melden indien dit een probleem zou zijn, want iedereen verdient de beste zorgen, zonder kopzorgen.

Mijn werkregio’s: 2020, 2660, 2610, 2620, 2627, 2630, 2840, 2845, 2850, …

Maak een afspraak

Heb je een vraag of had je graag een afspraak gewenst? Neem dan zeker contact met me op! Ik ben telefonisch en per mail 7 op 7 bereikbaar.