Na de geboorte

Eens jullie baby geboren is, begint het avontuur pas echt  ;-)

Nu de ligduur op materniteit steeds korter wordt,  is het belangrijk om ook na thuiskomst een vertrouwd aanspreekpunt en medische opvolging te hebben. Daarom is het aangewezen om reeds in de zwangerschap contact op te nemen met een vroedvrouw, zodoende dat die opvolging verzekerd is.

Ik engageer mij ertoe om binnen de 24 uur langs te komen als jullie het ziekenhuis verlaten vóór jullie kindje 72 uur oud is.

Tijdens de eerste 5 dagen doe ik de nodige medische observaties (controle baarmoeder, bloedverlies, bloeddruk bij mama – controle gewicht, huidskleur, navel van de baby, …). Indien de screening van aangeboren metabole aandoeningen (=hielprik) nog niet is uitgevoerd in het ziekenhuis kan ik deze thuis doen… dicht bij mama lijken baby’s het vaak niet eens erg te vinden.

Ik neem graag mijn tijd voor een degelijke begeleiding van de borstvoeding, want goed begonnen is half gewonnen. Het kan die eerste periode nogal een zoektocht zijn om een aangename houding te vinden en balans tussen vraag en aanbod te krijgen. Samen zorgen we ervoor dat het lukt op een manier waar jij je goed bij voelt. Uiteraard kan je ook op mijn volledige inzet rekenen als je kiest voor flesvoeding!

Vanaf thuiskomst tot jullie baby één jaar wordt, kan je me steeds contacteren met vragen of bezorgdheden. Zodat jullie zo gauw mogelijk op jullie eigen mama- en/of papa- ‘radar’ kunnen vertrouwen.

Consulten tot één maand na de geboorte gaan bij jullie thuis door, vanaf dan zijn jullie steeds bij mij welkom op afspraak.


Weet je dat je altijd bij mij terechtkunt voor een borstkolf indien nodig? De eerste 2 weken is steeds gratis, zodat jullie tijd hebben om zelf een geschikte kolf te vinden. Vanaf week 3 bedraagt de startvergoeding 10 euro en stijgt met 1 euro per dag.


We staan ook stil bij hoe je je voelt bij deze grote levensgebeurtenis. Omdat ik in de praktijk zag dat sommige mama’s het moeilijk hadden bij het nieuwe moederschap heb ik in 2018 de opleiding als Postpartum consulente  o.l.v. Lieve Van Weddingen voltooid. Dit geeft mij handvaten, die ik in de opleiding vroedkunde miste, om jonge moeders te ondersteunen in deze soms overweldigende periode.

Vroedvrouw Leila - Na de geboorte

Elke mama heeft recht op elke dag een bezoek door de vroedvrouw tot dag 5. Van dag 6 tot een jaar na de geboorte nog eens 6 bezoeken en mogelijk 3 extra bezoeken mits motivatie. Indien nodig kunnen er op doktersvoorschrift nog extra beurten worden aangevraagd.

Vanaf 1-1-2023 ben ik niet meer geconventioneerd en zal er een supplement gevraagd worden bovenop de tarieven van het RIZIV. 

Dit omdat ik de kwaliteit en persoonlijke begeleiding die ik hoog in het vaandel draag wil  kunnen blijven aanbieden en niet wil inboeten op de tijd die jullie als jonge ouders nodig hebben.

Ik school me continue bij om jullie te ondersteunen a.h.v. recente wetenschappelijke kennis. Maar zonder twijfel is het de ervaring die ik heb mogen opdoen dankzij het vertrouwen van talrijke gezinnen, wat maakt dat ik jullie optimaal kan begeleiden en zorg op maat kan verlenen. 

Vanaf onze eerste afspraak in de zwangerschap tot de eerste verjaardag van jullie kindje kunnen jullie me steeds contacteren bij vroedkundige en opvoedkundige vragen. 

  Tarieven voor de postnatale zorgen worden tijdens het eerste contact toegelicht of zijn op aanvraag te verkrijgen.

Uw hospitalisatieverzekering komt hier mogelijk deels of volledig in tegemoet, informeer u tijdig.

Annulatie minder dan 24u voor de afspraak : 30,00 €

Mijn werkregio’s: 2020, 2660, 2610, 2620, 2627, 2630, 2840, 2845, 2850, …

Maak een afspraak

Heb je een vraag of had je graag een afspraak gewenst? Neem dan zeker contact met me op!

Ik ben telefonisch 7 op 7 bereikbaar voor dringende vragen.